Endywia


Gatunek: Cichorium endivia

Rodzina: Asteraceae

 

Pochodzenie endywii

Endywia należy do rodzaju cykoria i pochodzi z regionu Morza Śródziemnego i wysp greckich.

 

Obecnie uprawia się dwie jej odmiany: tradycyjna endywia, zwana endywią kędzierzawą, o delikatnie postrzępionych i lekko zawijających się liściach, i tzw. eskariola, odmiana wysoka o gładkich i szerokich liściach.

 

Jak sadzić: endywie

Endywie są odpornymi roślinami, lubiącymi klimat umiarkowany. Mogą nawet znosić dość niskie temperatury. Gleba powinna być wilgotna. Na zbyt suchej endywia może zamierać. Do wykiełkowania nasion wymagana jest temperatura gleby powyżej 15oC, ale rośliny najlepiej rosną w temperaturach nie przekraczających 20oC.

 

W szklarni lub na osłoniętym rozsadniku endywie wysiewa się od marca do maja lub też od lipca do września Bezpośrednio do gruntu można ją wysiewać w terminie  od kwietnia do sierpnia poza okresem przymrozków.

 

Endywie wysadza się do gruntu na 30-40 dni po wykiełkowaniu nasion, gdy rozsada ma ok. 10 cm wysokości i wytworzy 5–6 liści. Rośliny umieszcza się w rzędach, uważając, aby miały wystarczająco dużo przestrzeni na rozrost.  Najlepsza odległość pomiędzy roślinami to 25–30 cm, a pomiędzy rzędami 40-50cm.  

 

Gleba powinna być żyzna, przepuszczalna i lekko kwaśna.

 

Sezonowość: Kiedy zbierać endywie

Endywie należy zbierać 80-120 dni po zasadzeniu, zwykle  od maja do października. Rośliny zbiera się, gdy główka osiągnie wymaganą wielkość. Należy odciąć ją nożem u podstawy. Endywie można przechowywać w lodówce do 2 tygodni. 

 

Endywie czasami uważane są za rośliny kłopotliwe w uprawie, ponieważ przed zbiorem wymagają bielenia. Jest to proces stymulacji wzrostu białych listków rosnących w środku, będących najdelikatniejszą i najsmaczniejszą częścią rośliny.  Na ok. dziesięć dni przed ścięciem upewniamy się, czy liście są całkowicie suche.  Wtedy wiążemy je sznurkiem ogrodniczym, a następnie przykrywamy ciemnym materiałem. 

 

Czy wiesz: Zastosowanie i ciekawostki o endywii

Endywia jest bogatym źródłem witaminy A i C, zawiera także żelazo, wapń i fosfor. Zwykle jest używana do sałatek. Endywie są bardzo niskokaloryczne, w związku z tym często spotyka się je w dietach odchudzających. 

 

Choroby i szkodniki wpływające na uprawę endywii

  • Mszyce
  • Rolnice
  • Pędraki
  • Sprężyki
  • Turkuć podjadek
  • Ślimaki
  • Mączniak rzekomy sałaty
  • Zgorzel siewek
  • Szara pleśń
  • Zgnilizna twardzikowa