Luty


Pielęgnacja ogrodu w lutym

Konserwacja

  • Wycinamy pędy, które pozostawiliśmy na zimę dla ptaków lub dla efektów dekoracyjnych. Przycinamy suche źdźbła traw ozdobnych.
  • Ustawiamy donice na cegłach, co pozwoli uniknąć ich nasiąkania wodą.
  • Oczyszczamy schody i ścieżki z glonów, aby zapobiec nieszczęśliwym wypadkom.
  • Oczyszczamy oczka wodne z gnijących odpadów. Jeśli zima jest mroźna kontrolujemy przerębel.
  • Sprawdzamy osłony i okrycia na krzewach i bylinach.
  • Usuwamy zeschnięte lub zgniłe owoce oraz [pozostałe liście.
  • Zdejmujemy opaski lepowe założone jesienią.
  • Wycinamy stare lub chore krzewy i drzewa.
  • Jeśli nie zrobiliśmy tego wcześniej – bielimy pnie drzew owocowych i ozdobnych
  • Przeglądamy przechowywane warzywa,  cebule i bulwy. Usuwamy chore i uszkodzone przez szkodniki.

 

Cięcie

  • Wycinamy część najstarszych łodyg czarnej porzeczki, aby odmłodzić krzew.
  • Rozpoczynamy przycinanie drzew, szczególnie jabłoni i gruszy.
  • Przeprowadzamy zimowe cięcie glicynii, czyli ponownie skracamy do długości ok. 5 cm (2-3 pąki) wszystkie boczne pędy przycięte latem.
  • Wycinamy stare pędy malin owocujących jesienią.
  • Przerzedzamy krzewy borówek, usuwając najstarsze pędy.
  • Wykonujemy cięcie odmładzające i formujące żywopłotów i krzewów ozdobnych, które nie kwitną wiosną.

 

Przygotowania

  • Szykujemy grunt pod wysiew warzyw, przekopując grządki z kompostem w okresie, gdy ziemia jest sucha. Jeżeli zamierzamy wcześniej rozpocząć siew, ogrzewamy glebę, przykrywając ją agro­włókniną bądź folią.
  • Planujemy rotację zasiewów na grządce warzywnej, aby uniknąć rozprzestrzeniania się chorób na skutek siewu tych samych gatunków warzyw w tym samym miejscu rok po roku.

 

Rozmnażanie

  • W tym czasie nie mamy jeszcze możliwości zebrania owoców swojej pracy w ogrodzie, możemy jednak wysiać nasiona na tacce z kompostem. Gdy postawimy ją na nasłonecznionym parapecie, w ciągu paru dni otrzymamy pyszne i zdrowe kiełki jako zielony dodatek do sałatek. W ten sposób można spróbować otrzymać buraki, fasolę czy rzodkiewkę.
  • Przycinamy pędy dla pozyskania sadzonek łodygowych. Wybieramy łodygi o grubości mniej więcej ołówka i skracamy je do długości około 30 cm. Dolny koniec należy ściąć pod kątem ostrym, aby zaznaczyć, który z końców należy umieścić w ziemi. Wciskamy każdy z odcinków pod kątem głęboko w wilgotną glebę na wolnej rabacie lub w doniczce. Ubijamy ziemię i podlewamy. Po upływie roku będziemy mogli wykopać ukorzenione sadzonki, a następnie posadzić je na miejsce docelowe.
  • Przygotowujemy sadzonki pelargonii, fuksji, petunii oraz innych roślin wieloletnich zimujących w pomieszczeniach. Sadzonki pobieramy pod koniec miesiąca, ukorzeniamy w mieszaninie torfu z piaskiem, a gdy się ukorzenią przesadzamy do doniczek.
  • Wysiewamy do pojemników nasiona roślin jednorocznych (begonia, heliotrop, lwia paszcza, lobelia, lewkonia, szałwia błyszcząca, żeniszek).